a Balatoni Szövetség honlapja

A 2015-ös Balaton díjasokról

Bagyó Sándor laudációja

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke
Bagyó Sándor Svájcban a Genfi-tó partján született 1967-ben, majd pár évesen a Balaton-partjára Keszthelyre költözött, így a természetes vizek szeretete már a gyermekkorától meghatározó az életében. Felismerve a szakszerű balatoni vízi mentés hiányának égető problémáját, társaival 1988-ban Keszthelyen megalapították az első civil vízimentő egyesületet a Vöröskereszt égisze alatt.
Elkötelezettsége továbbra is ezen a pályán tartotta, és a nemzetközi vöröskereszt vízimentő oktatója lett. Oktatóként több száz életmentő kiképzésében és felkészítésében vett részt, ismeretterjesztő munkája az életmentésen túl a természetes vizek veszélyeire is sok ember figyelmét felhívta.
Bagyó Sándor aktív kezdeményezésére, a mentésügy iránti elkötelezett tagokkal alakult meg 1999-ben Zánkán a Balatoni Vízimentők Szakszolgálata azzal a céllal, hogy a balatoni vízbiztonság kérdésköre végre megoldódjon és létrejöjjön egy professzionális szervezet, amely a 21. század igényeinek megfelelően tud segíteni a bajba jutott embereken. 2006-ban a szervezet úgy döntött, hogy az egész országra kiterjeszti a tevékenységét, új nevén a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata már 8 megyében, ezer főt meghaladó taglétszámmal és számos partnerrel együttműködve végzi a feladatát.
A szakszolgálat munkájának fontosságát jól mutatja, hogy szakembereik 2014-ben az ország 82 strandján közel 4000 embernek nyújtottak segítséget, amelyhez minden igényt kielégítő modern eszközállomány áll rendelkezésükre. Folyamatosan tanfolyamokat szervez annak érdekében, hogy minden pozícióba, strandokra és uszodákba csak a megfelelő képzettséggel rendelkező vízimentő munkatársak kerüljenek.

Siófok, 2016. március 7.

Balaton Fejlesztési Tanács

 

Bíró József vízi kikötőtervező laudációja

Bíró József 1940. december 6-án született Erdélyben, a székelyföldi Csíkménaságon. Iskolái egy részét otthon végezte – akkor még - magyar nyelven. 1973. február 17-én került Magyarországra és már március 1-én dolgozott a Balatoni Vízügyi Kirendeltségnél, ahol 21 éven át tervezőként tevékenykedett.
1994. januárjában a MAHART Balatoni Hajózási Rt-hez került szintén vezető tervezőként. Kerek 22 éven át, mint vezető tervező munkálkodott. Tervezett gyermekpancsolót, kikötőket, kikötői bővítéseket, más vízi létesítményeket is. Legszebb munkái közül említésre méltó a balatonkenesei kikötői melletti terület rendezése, megvédése az eróziótól. Ezt követően alig van olyan Balaton-parti település, ahol ne végzett volna vízi tervezéseket, Keszthelytől Balatonfűzfőig szinte minden település őrzi munkáját: partvédőműveket, kikötői korszerűsítést, új kikötő létesítési terveit, ezek a kikötők, strandi létesítmények mind Bíró József tervei alapján készültek el.
Évtizedeken át, megalapításától kezdve a siófoki Városszépítő Egyesület alapító tagja, egyik elnökeként harcolt a város értékeinek megmentéséért.
Elismerései: Vízügy Kiváló Dolgozója, számtalan kitüntetést kapott, az újítási mozgalom aktív résztvevője, díjazták munkásságát.
Siófok Városa aranygyűrűvel, Somogy Megye magas kitüntetéssel ismerte el a Balatonért végzett munkásságát.
Összességében, 43 éven keresztül lehetőségeihez mérten mindent elkövetett, hogy a Magyar Tenger, a Balaton szépítését, fejlődését elősegítse.

Siófok, 2016. március 04.

Siófok Város Önkormányzata

 

Szauer Rózsa laudációja

Nők a Balatonért Egyesület elnöke
1995. március 4.-én alakult meg a Nők a Balatonért Egyesület Csopaki Csoportja. Szauer Rózsa az induló csoport vezetője, a 2005. évi tisztújító közgyűlést követően a NABE elnöke.
Ahhoz, hogy Rózsa érdemeiről beszélhessünk, szólni kell néhány szót az egyesületről is. Nők a Balatonért. Jobb, egy csak nőket összefogó szervezet, mint a többi Balaton köré szerveződő formáció? Nem, nem jobb, csak más. Mi nők, nem csak ésszel, lelkesedéssel, hanem érzelemmel is közelítünk a tóhoz. Ezért olyan fontos számunkra minden, másoknak esetleg csekély dolog, ami befolyással bír a Balaton jelenére, jövőjére és ezért őrizzük nagy szeretettel múltjának emlékeit.
Egy ilyen csapat vezetését vállalta Rózsa, mikor a NABE élére állt. Áldozatos munkájának is köszönhető, hogy egyesületünk jó hírnévnek örvend, rendszeresen képviselteti magát a Balatonnal kapcsolatos ügyek tárgyalásán, véleményünket kikérik és meghallgatják, olyan fontos ügyekben is, mint például a Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv, ami 2021.-ig meghatározza a tó körüli fejlesztési lehetőségeket. Ahhoz, hogy egy ilyen, az egész tavat körül ölelő szervezet működni tudjon, kevés csak a lelkesedés. Rózsának oroszlán része van abban, hogy az egyesület sikeresen pályázik a civilek által elérhető forrásokra. Ezekből programok és kiadványok készülnek.
Társasjátékkal, ismeretterjesztő füzetekkel, hiánypótló könyvekkel és helyi rendezvényekkel népszerűsítjük a Balatont és felhívjuk az emberek figyelmét a környezetvédelem a tó megóvásának fontosságára.
Rózsa elkötelezett környezetvédő. Elnöksége alatt sikerült elindítani Fonyódon a Környezeti Tanácsadó Irodát. Az iroda nem csak a mindennapi életünket segítő környezettudatos módszerekkel ismerteti meg az embereket, hanem ingyenes környezet –és természetvédelemmel kapcsolatos jogi tanácsadással is a lakosság rendelkezésére áll.
Egyesületünk elnöke természetesen ember is, dolgozó nő, családanya. Ezek mindegyike, önmagában is, sok időt és energiát kíván. Rózsának mégis mindig van ideje nem csak az egyesülettel kapcsolatos feladatokra, hanem a baráti kapcsolatokra is. Hozzá mindig bizalommal fordulhatunk, segítségben, tanácsban soha nincs hiány, számíthatunk rá.
Az eltelt évek alatt sok, néha talán szélmalomharcnak látszó, ötlet valósult meg Rózsa vezetésével. Ezeket a feladatokat Rózsa gondos és erős kézzel fogja össze. Idejét és erejét nem kímélve dolgozik azért, hogy a szívének oly kedves, Balaton még sokáig szolgálhassa az itt élők és ide látogatók sportolását, pihenését.
Fentiekre tekintettel javaslom, hogy Szauer Rózsa elnök asszony legyen a Balaton Díj 2015. évi kitüntetettje.

Balatonföldvár, 2016. március 7.

NABE Balatonföldvári Csoport elnöke

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!