a Balatoni Szövetség honlapja

A 2016-os Balaton díjasokról

A Balaton Világörökségéért Alapítvány

A Balaton Világörökségéért Alapítvány létrehozásának előkészítése 2006-ban kezdődött. A Balaton Törvény esedékes felülvizsgálatára készülve, néhai Ács János polgármester úr indítványozta a projekt menedzselésére egy Alapítvány létrehozását és az előkészítő munka eredményeként 2007-ben a bíróság befogadta.

Az Alapítvány ebben az évben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Ez alatt az idő alatt minden tettében, döntésében szem előtt tartotta, hogy a Balaton, valamint az itt élő és ide kötődő emberek érdekében járjon el, valamint a Balaton Régió fenntartható módon való fejlesztésében közreműködik társadalmi, szociális, kulturális, oktatási, sport- és gazdasági téren egyaránt.

Az Alapítvány eredményesen működött közre:

•    2008-ban a Balaton Törvény módosításának előkészítésében,
•    A Világörökségi Törvény és végrehajtási rendeleteinek előkészítésében, véleményezésében,
•    2014-ben a Forster Központ Világörökségi és várományos helyszínek felülvizsgálatában,
•    A keszthelyi Festetics Kastély és park világörökség várományos helyszínbe történő beemelésében.
•    Számos konferencia előkészítésében, tájékoztató és szakmai tanulmányok előkészítésében vesz részt.
•    A Balaton Régió értéktárának előkészítésével és realizálásával kívánja elérni a térség még homályban lévő értékeinek kiemelését.

A munka során együttműködik, a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, a Balaton Fejlesztési Tanáccsal, a Nemzeti Park Igazgatósággal és az illetékes állami szervekkel a Balaton értékeinek méltó megőrzése érdekében.

Veszprém, 2016. augusztus 28.

Kálóczi Kálmán
a Balatoni Szövetség pártoló tagja

 

 

Balatoni Hajózási Zrt.

A Balaton-tavi Gőzhajózási Részvénytársaságot – a mai Balatoni Hajózási Zrt. elődjét – Gróf Széchenyi István kezdeményezésére a térség arisztokratái, nemessége, alapította 1846-ban, az első gőzhajó vízrebocsátására 1846. szeptember 21-én került sor Balatonfüreden.
A vízrebocsátás napja egyben Széchenyi István születésnapja, a hajó Kisfaludy Sándor, a kor elismert költőjének nevét viselte.

A hajózási társaság sorra építette a gőzhajókat, a települések pedig a kikötőket, így egyik mozgatórugója volt a Balaton-parti települések fejlődésének.

Napjainkra a legfontosabb regionális gazdasági vállalkozássá nőtte ki magát, köszönhetően többek között önkormányzati tulajdonosi szerkezetének, a kikötőlánc egységének, mindezek fejlődése révén megkerülhetetlen és mással nem helyettesíthető vízi turisztikai vállalkozás, amely önmagában testesíti meg a Balaton-díj lényegét, azt, hogy a térség, a tó természeti, gasztronómiai és kulturális értékeit egyszerre képes megismertetni a magyar és külföldi turistákkal, egyedülálló történelmi hajói, mint a 125 éves Kelén és Helka páros a Hungaricumok közé emelhető, egyúttal azonban a legmodernebb igények kiszolgálására is képes az intelligens elektronikai eszközök használatától kezdve az extrém hajóprogramokon át a balatoni irodalom népszerűsítéséig.

A tavalyi évben alapításának 170. évfordulóját ünnepelte a Balatoni Hajózás, ezért történelmi múltja, gazdasági jelentősége, a foglalkoztatás, a hajós mesterség művelőinek fejlesztése során kifejtett tevékenysége okán is javasolt a díjra.

Siófok, 2016. július 29.

Siófok Város Önkormányzata

 

 

Reformkori Hagyományőrzők Társasága

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága 2005. tavaszán alakult azzal a szándékkal, hogy Balatonfüred reformkori hagyományait felélessze, ápolja és továbbörökítse.

A reformkori múlt kutatása a viselettörténet mellett kiterjed többek között az akkori kultúrára, a borászatra és gasztronómiára, illetve az oktatásra is. A társaság tagjai általános és középiskolásoknak tartanak előadásokat. Céljuk, hogy a fiatalokat megismertessék ezzel a történelmünkben oly jelentős korral. Zenés viselettörténeti bemutatóval idézik fel a dicső kor polgári, kisnemesi, báli ruhaviseletét és illemtanát.

A városi rendezvények alkalmával korhű ruhákat öltenek, felidézve ezzel is Balatonfüred történelmének legragyogóbb korszakát, a reformkort.

Az Ő kezdeményesésükre valósult meg és nőtt jelentős rendezvénnyé a két évente májusban megrendezésre kerülő Korok Fesztiválja, a magyarországi hagyományőrző csoportok találkozója.

Ez a rendezvény volt az ötletgazdája a 11. évfordulóját ünneplő „Romantikus Reformkor – séta a századok között” múltidéző fesztiválnak. Ez a rendezvény szeptember végén változatos programot kínál az idelátogatóknak és nagyban hozzájárul a város és a térség életében olyan fontos szezonhosszabbításhoz.

Az ország minden tájáról felkéréseket kapnak bemutatkozásra. A reformkori balatoni élet jó hírét, történelmi szellemiségét országszerte és határainkon túl is elvitték már.
A Schindele Györgyné Emília Asszony vezetésével működő Hagyományőrzők Társasága az elmúlt tíz évben városunk, régiónk és hazánk múltjának egy sikeres szakaszát közelebb hozta, ismertebbé tette országos és nemzetközi viszonylatban egyaránt, ezért javasoljuk a díjra.

Balatonfüred, 2016. augusztus 29.

Balatonfüred Város Önkormányzata

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!