Kék hullám zászló

Kék Hullám Zászló strandminősítés - 2015

A Balatoni Szövetség 2015-ben is meghirdette a Kék Hullám Zászló strandminősítést. Az idei évben néhány változás és újdonság lett bevezetve. A jelentkező strandoknál a kötelező elvárások (vizimentés, ÁNTSZ jegyzőkönyv) mellett a látogatók kényelmét, komfortját biztosító szolgáltatások színvonala is vizsgálat alá került.
   A strandokat az elmúlt évektől eltérően idén „működés” közben vizsgálta a Szövetség, így az ellenőrzést végző bizottság a strandot igénybevevő turisták szemével is vizsgálhatta a szolgáltatásokat.
   Nem csak a vizesblokkok megléte, hanem a felszereltsége, tisztasága is szempontként szolgált. Vizsgálat tárgya volt még a mozgáskorlátozottak számára a parkolóhelyek megléte, a strand megközelíthetősége, alakítottak-e ki számukra WC-t, zuhanyzót, illetve biztosított-e a vízbe való bejutásuk. Fontos volt, hogy a kisgyermekes családok számára milyen szolgáltatásokat kínálnak. Rendelkezik-e a strand lídós partszakasszal, a játszótereknek pedig minél több korosztály számára használhatónak kell lennie. Ellenőrzésre került, hogy a vizesblokkokban biztosítanak-e pelenkázót, családi öltözőt vagy éppen mennyire árnyékosak a játszóterek. A vízfelület tisztaságát, a meder állapotát, a hínárosodást, a bejárók állapotát, a napozórészeket, az árnyékos felületek arányát, a szemetesek mennyiségét, a járdák állapotát, a szelektív hulladékgyűjtést, valamint a strand tisztaságát is szemügyre vették. A vendégek közérzetét javító szolgáltatások, mint például a virágosítás és a dohányzásra kijelölt helyek szabályozása is pontozásra került. Fontos szempont volt a sportpályák megléte és állapota, a vízi sportolás lehetőségének biztosítása, továbbá a külső és belső kabinok, hideg és melegvizes zuhanyzók megléte és állapota. Előnynek számított, ha a strand területén minél több színvonalas szolgáltatás működött. Értékelésre került a vendéglátóegységek kínálata, összképe, az értékmegőrző, a WIFI, a kerékpártárolók megléte, a parkolók száma és állapota.
   Idén a minősítés során a strandok színvonala egy, két és három csillaggal lett minősítve, valamint a nevezett strandok közül megválasztásra került a Balaton családbarát, kerékpáros-barát a legsportosabb, illetve a legjobb szabad strandja is.
   Bizonyos strandoknál komoly fejlődés tapasztalható, de vannak olyanok is, ahol megállt az idő. Összességében azonban elmondható, a Balaton vize tökéletes, a strandok szépen fejlődnek, bár még vannak hiányosságok, melyekre ezzel a minősítéssel is szeretnénk felhívni a figyelmet. Ezt a célt szolgálja az ősszel megrendezésre kerülő fórum is, mely során felhívjuk a strandüzemeltetők figyelmét a jó és a rossz tendenciákra és párbeszédet kezdeményezünk az egyes üzemeltetők, illetve a minősítők és üzemeltetők között.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden nevező strand kapott Kék Hullám Zászlót. A nevezett strandok közül idén 8 lett három-, 14 kettő- és 6 egycsillagos minősítésű.
   2015-ben a Balatoni Szövetség az alábbi különdíjakat osztotta ki:
- a Balaton családbarát strandja a balatonfüredi Esterházy strand (a különdíjat felajánlotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, átadta Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár)
- a Balaton kerékpáros-barát strandja a balatonberényi Községi strand (a díjat felajánlotta a Csepel Zrt.)
- a Balaton legsportosabb strandja a vonyarcvashegyi Lidó strand (a díjat felajánlotta a PLASTOBO Sportszergyártó Kft. Sárbogárd)
A fenti különdíjas strandok a Magyar Turizmus Zrt. által felajánlott vándorserlegeket is megkapták, melyet Varga-Dani Barbara, az MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője adott át.
Dr. Ruszinkó Ádám államtitkár a legjobb balatoni szabadstrandnak ajánlott fel különdíjat, ezt idén a balatonboglári Platán strand kapta.
A Nők a Balatonért Egyesület a minősítés során legtöbb pontot elérő strandnak különdíjat ajánlott fel, idén ez a balatongyöröki Községi strand lett.

Három csillagos strandok:

-    Lidó strand Vonyarcvashegy