Kék hullám zászló

A 2020-as év rendhagyó volt az egész ország, így a Balatoni Szövetség életében is. A tavaszi veszélyhelyzet miatt rendezvényeink elmaradtak, a Szövetség a június elején összehívott elnökségi ülésén döntött arról, hogy a hagyományainkat tiszteletben tartva idén is meghirdetjük a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A felhívás így a szokottnál jóval később jelent meg, a jelentkezési határidőt is rövidre szabtuk. Mindezek ellenére nagy érdeklődés mellett 35 strand jelentkezett a megmérettetésre. Mint minden évben, most is voltak új jelentkezők, visszatérő pályázók, de voltak, akik idén nem vállalták a megmérettetést.

A helyszíni bejárások – a szokásosnál mintegy két héttel később- 2020. június utolsó hetében zajlottak az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével, de így is találtunk olyan strandot, amely még nyitás előtt volt.
A Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek a strandokon.
A Balatoni Szövetség mindig fontosnak tartotta a társadalmi szerepvállalást, hagyományos különdíjainkkal (családbarát strand, kerékpáros-barát strand, legzöldebb strand), is ez volt a célunk. idén, reflektálva a kialakult helyzetre, fontosnak tartottuk felhívni a figyelmet a járvány-elleni védekezés fontosságára a balatoni strandokon is, ezért idei különdíjunkat a járványügyi védekezésben legfelkészültebb strandnak adjuk. Segítséget kértünk az ellenőrzés során a megyei tisztifőorvosoktól, így a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának képviselői jöttek velünk a helyszíni bejárások során.

Idén –az elmúlt évekhez hasonlóan- újra egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely színvonalát.
A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyelnek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát és egyéb szolgáltatásokat (WIFI, értékmegőrző stb.).
A három Balaton parti megye: Veszprém, Zala és Somogy megye önkormányzata különdíjat ajánlott fel egy-egy - a minősítés során kiemelkedően szereplő- megyéjükben fekvő strand számára.

A minősítés során legtöbb pontszámot elért strand idén a gyenesdiási Diási Játéktrand lett, mely az S-TÉR Kft különdíját kapta, 200m2 nagyságú homokfelület Sandmaster homoktisztító technológiával történő megtisztítását.

A Balatoni Turizmus Szövetség különdíjat ajánlott fel a legdinamikusabban fejlődő strand számára. Ezt idén a balatonedericsi Zöld Hullám strand kapja.

A Balaton járványügyi védekezésben legfelkészültebb strandja 2020. címet idén a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el.

A Somogy Megyei Önkormányzat különdíját a fonyódi Bélatelepi Strand kapta

A Veszprém Megyei Önkormányzat különdíja a Csopak Községi Strandhoz került.

A Zala Megyei Önkormányzat különdíját a keszthelyi Libás Strand kapta.

Öt csillag: (17)

1./ Vonyarcvashegy Lidó strand
2./ Balatongyörök Községi strand
3./ Gyenesdiás Diási Játékstrand
4./ Szigliget Községi strandfürdő
5./ Balatonfüred, Kisfaludy strand
6./ Alsóörs Községi Strand
7./ Balatonfüred, Esterházy strand
8./ Csopak, Községi strand
9./ Keszthely Városi strand
10./ Balatonalmádi Wesselényi Strand
11./ Balatonberény Községi Strand
12./ Balatonföldvár Keleti Strand
13./ Zamárdi Nagystrand
14./ Badacsonytomaj Városi Strand
15./ Balatonederics Zöld Hullám Strand
16./ Gyenesdiás Gyenesi Lido Strand
17./ Balatonszárszó Mikszáth utcai Központi Strand

Négy csillag: (14)

18./ Révfülöp Szigeti Strand
19./ Révfülöp Császtai strand
20./ Ábrahámhegy Községi Strand
21./ Balatonudvari Községi strand
22./ Balatonlelle Napfény Strand
23./ Keszthely Libás strand
24./ Siófok, Nagystrand
25./ Zánka Községi Strand
26./ Fonyód, Bélatelepi Strand
27./ Fonyód, Panoráma strand
28./ Balatonudvari Fövenyesi strand
29./ Balatonmáriafűrdő Központi Fizető strand
30./ Balatonföldvár Nyugati Strand
31./ Badacsonytomaj, Badacsony Strand

Három csillag: (3)

32./ Keszthely Helikon strand
33./ Fonyód Városi Strand
34./ Balatonfüred Camping (Széchenyi Strandfürdő)

Két csillag: (1)

35./ Balatonberény, Berény Naturista Camping strandja

Fabacsovicsné Kovács Krisztina
a Balatoni Szövetség titkára

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd