a Balatoni Szövetség honlapja

Hírek

Az Év Balatoni Háza pályázat díjazott épülete - Nők a Balatonért Egyesület különdíja - Dióligeti lakóház

dioliget1Az ingatlan a Balaton déli partjától 11 km-re, a Séd-patakvölgyében, Pusztaszemes település belterületén található. A tervező építész páros a saját családjának tervezte.
Az épületet az egyszerűség, az átgondolt, letisztult formavilág és maximálisan a környezetbe való illeszkedés jellemzi. A telek lejtős adottságát kihasználva az épület lábakon áll, így a lakótér a lombkoronák szintjén helyezkedik el, természetközeli érzetet teremtve. Az egyetlen nagy légtérből álló épületbelsőben az eltérő funkciókat belsőépítészeti elemekkel differenciálták, egyedül a kiszolgáló vizesblokk került zárt dobozba, melynek tetején egy kis galéria került kialakításra. A belsőépítészetben is az egyszerűségre törekedtek, szintén egyszerű, modern formákat használva.
dioliget2Az épület léptéke is a tájra jellemző beépítéshez illeszkedik. Az épület építéséhez és burkolataihoz is jellemzően természetes, esetleg újrahasznosított anyagokat használtak fel.
Fontos tervezési szempont volt az építés minél egyszerűbb kivitelezhetősége, a minimális géphasználat. Előnyben részesítették a szárazépítési, szerelhető technológiákat, a helyszínen, vagy akár műhelyben előregyártható elemeket, így törekedve a minél kisebb környezeti beavatkozásra az építés során. Ennek köszönhetően a telek ma is fákkal, bokrokkal dúsan borított. A felhasznált, beépített műszaki megoldásokkal és tervezési elvekkel az üzemeltetés fenntarthatóságát biztosították, így végső soron az épület teljes életciklusára vetített minimális ökológiai lábnyom elérése volt a cél.
Követendőnek tartjuk, hogy a növényzetet csak minimálisan vágták ki, meghagyták eredeti állapotában.

Építészek: Villányi Norbert és V. Marton Rozália (Vilma Stúdió Bt.)
Tartószerkezet: Ther Antal
Épületgépészet: Almási Zsolt és Kurunczi György
Épületvillamosság: Zentai Csaba

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!