a Balatoni Szövetség honlapja

Hírek

Az Év Balatoni Háza pályázat lakóépület kategória nyertese - Dörgicse, Portushome

Kovács D. Barna építész kivételesen példaértékű dörgicsei lakóépülete utat mutat a pályázat céljaként megfogalmazott, hely szelleméhez hű, ugyanakkor a kor szellemében épült minőségi építészeti alkotások számára.
dorgicse1A táj, a környezet, az épület telepítése, tömegformálása és részletképzése teljes összhangban fejezi ki a rendeltetés célját, a természet és a hajlék hagyományokból táplálkozó egységét.
Hosszúház, rendeltetést kifejező sorolt tömegek, nyeregtető, tornác, újrafogalmazott nyárikonyha, fafödém, nádtető: mind-mind a Balaton-felvidéki hagyományos építészet attribútumai, együtt áramló tér titokzatos átlátásokkal, tágasság látszó fedélszékkel, galéria, lebegő deszkaterasz, lécváz-struktúra, légies felnyitások együttese pedig a tájjellegű építészet kortárs megnyilvánulása.
dorgicse2Az épület a hagyomány és a korszerűség kettős kihívására különös érzékenységgel felel egylényegű, hamisítatlanul kortárs, mégis „mintha mindig ott állt volna” válasza. Ezzel példát ad arról, hogy a tradíció követése nem annak felidézését jeleni, hanem azt, hogy az évezredes tapasztalat által felhalmozott és kilúgozott tudás hogy alkot új minőséget.
Az épület válasza környezetére, mértéktartó formálása és részletmegoldásai - ahol minden részlet az egészet szolgálja, ugyanakkor önmagában is értelmezhető, korszerű elem – példát állít a mértékadó, balatoni építészet környezettudatos, jövőformáló alakítása számára.

Felelős építész tervező: Kovács D. Barna
Tartószerkezet: Alibán Dénes (Konkret Terv Kft)
Épületgépészet: Porosz Géza (Porosz és fia Mérnökiroda Bt.)

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

Our website is protected by DMC Firewall!