a 2021-es Balaton díjasokról

Vetőné Zeke Erzsébet

Vetőné Zeke Erzsébet Keszthelyen született, iskoláit is a városban végezte.

A Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal keszthelyi kirendeltségén kezdett dolgozni, majd a tapolcai kirendeltség vezetésével bízták meg. Később Veszprémbe, a Balatontourist Utazási Iroda Kereskedelmi Osztályára került. Különböző munkakörökben tevékenykedett, fő területe a balatoni vendégfogadás, a kempingekbe érkező vendégek részére szolgáltatások és különböző programok szervezése volt.

Közel negyven éves szolgálat utáni nyugdíjba vonuláskor visszakerülve Keszthelyre, a civil szervezetek felé fordult és bekapcsolódott a munkájukba.
1999-ben az országban másodikként, Keszthelyen megalakuló Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének alapító – és jelenleg is lelkes tagja.
2000-ben lépett be a Nők a Balatonért Egyesületbe. 2001-től a Keszthely és Vidéke Csoport vezetője.
A balatoni vízminőség és a Balaton - part védelmének figyelemmel kísérése mellett, a fő hangsúlyt a kulturális örökség feltárására és megőrzésére fordítja a csoportja támogatásával, Keszthelytől Balatongyörökig.

Említést érdemel a „Balatoni Nagyasszonyok” program melynek keretében kiemelkedő munkásságú balatoni hölgyekre irányítják a figyelmet, emléktábla felállításával méltatják azok érdemeit.
Csoportvezetőként rendszeres és tevékeny közreműködője a város, és a környező települések társadalmi megmozdulásainak, - városnap, gyermeknap, zöld-nap, kulturális események, ahol a szívének kedves Balaton védelmét szóban, tettben és a gyerekek számára megalkotott „Vigyázz rám!” óriás társasjátékkal is népszerűsíti.
Vetőné Zeke Erzsébet a balatoni civil szektor jeles képviselője, több szervezetben dolgozik:

A NABE elnökségi tagjaként képviseli az egyesületet a Balaton Fejlesztési Tanács ülésein és rendezvényein és a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének munkájában, mint a Felügyelő Bizottság tagja.
A vonyarcvashegyi Szent Mihály – hegy Védő és Vendégváró Egyesületben vállalt feladata a téli időszakban a madarak etetése, nyáron pedig a kápolna nyitása a látogatók részére.
A Balatoni Szövetség által meghirdetett strandi „Kék Hullám Zászló” minősítés bíráló bizottságának munkájában a kezdetektől, korát meghazudtoló aktivitással vesz részt évek óta. VETŐNÉ ZEKE ERZSÉBET a Balatont szerető, a Balatonért élő, a Tavat védő „igazi balatoni hölgy”!

Fabacsovics Zoltán

Fabacsovics Zoltán építőmérnök, urbanisztikai szakmérnök 1993-től él Balatonfüreden, ahol a Polgármesteri Hivatal Városrendezési és Építési Osztályát vezette 2001-ig. Balatonfüreden a Gyógy-téren álló Zenepavilon értékőrző felújítása, majd a Papsokai romtemplom állagmegőrző munkálatainak kezdeményezése és a Balatonfüredi Fürdőtelep felkerülése a veszélyeztetett műemlékegyüttesek nemzetközi listájára köthető nevéhez.

2001- től a Balatoni Területi Főépítészi Irodán és jogutód szervezeteinél dolgozott. Kezdetben az északi part területi referenseként, majd állami főépítész helyettesként. 2013-tól Veszprém megye főépítésze és a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Területrendezési Főépítészi Iroda vezetője. Bár új munkaköre alapvetően megyei irányultságot motivál, melyet igazol az általa elindított Városépítészeti séták Veszprém megyében rendezvénysorozat is, a Balaton iránti elkötelezettsége mégis töretlen maradt. Ez megnyilvánul abban is, hogy az a rendezvénysorozat állomása volt Balatonfűzfő, Tihany, Balatonfüred, majd Alsóörs is, ahol mindig napirendre kerültek aktuális „balatoni témák” is.

Szakmai kapcsolataival hatékonyan támogatja a Balatoni Szövetség munkáját, melynek egyik legmarkánsabb eredménye, hogy a Balatoni Szövetség titkárának kezdeményezéseként Veszprém városa, majd az EKF 2023. is kapcsolódik a Balatoni Borok Versenyéhez.

2010-2021 között az Arácsért Alapítvány elnöke, a helyi közösségi élet területén végzett közösségi munkája elismeréseként 2018-ban „Balatonfüred Városért” kitüntetésben részesült.

Fél évtizede Fabacsovics Zoltán ötletére kezdődött el az „Év Balatoni Háza” építészeti díjpályázat előkészítése, mely először 2018-ban került kiírásra, és azóta minden évben sikeresen zajlik. Ez is igazolja, hogy a Balatonért tenni akarók tábora igen széles, sikeres és eredményes munka csak összefogással születhet.

Horváth László

Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, közel 30 évvel ezelőtt választotta hivatásul a rendőri munkát. A főiskola elvégzése után már a vízi közlekedés területén kapott feladatokat, ahol különböző szintű szakterületi vezető lett. Rátermettsége és elhivatottsága okán 2006-ban kinevezték a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjének, jelenleg ezredesként vezeti a kapitányságot.

Horváth László egyik kezdeményezője és évek óta aktív résztvevője a komplex vízbiztonsági program kidolgozásának, végrehajtásának. A Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett hazai-és nemzetközi vitorlás versenyek vízbiztonsági-, rendezési- és jogi feltételeinek megteremtésében is nagy szerepe van. A rendezvények személyes közreműködője, melynek eredményeként biztonságosan és pozitív média megjelenéssel zárulnak ezek az események. Itt kell külön megemlíteni Európa legnagyobb vitorlás rendezvényét a Kékszalag versenyt, a FINA nemzetközi nyíltvízi versenyeit, a Balaton átúszó-, továbbá átevező versenyeit is.

Személyes érdeme, hogy 2009-ben bevezették az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámot a Balaton területére. Hatékony lobbi munkája eredményeként számos pályázaton nyertek el támogatást annak érdekében, hogy korszerű technikával láthassák el a siófoki diszpécseri központjukat, ahonnan irányítják a vízi életmentési tevékenységeket, fogadják a segélyhívásokat. Számos javaslatot dolgozott ki a vízi balesetek számának csökkentése, valamint a civil mentő szervezetekkel való hatékonyabb operatív együttműködés érdekében.

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd